Tjejer som spelar rugby

Den som tror att rugby är en sport bara för tuffa killar kunde inte ha mer fel! Faktum är att allt fler tjejer får upp ögonen för denna knappt tvåhundra år gamla brittiska sport och fastnar. Tjejer i alla åldrar kan spela rugby och det svenska damlandslaget hävdar sig väl på internationell nivå. Oavsett om man lockas av det fysiska spelet med mycket kroppskontakt eller de mer taktiska aspekterna av sporten så fängslas de flesta som provar på rugby av spelet. Det är inte bara otroligt roligt att spela utan lika roligt att följa som åskådare.

Tjejer tar mark inom rugbyn

Rugby är en särskilt populär sport i England, Frankrike, Australien, Nya Zeeland och Papua Nya Guinea. Det sistnämnda landet är ensamma i världen om att ha rugby som nationalsport. Även i Sverige ökar sporten i popularitet, inte minst bland tjejer. Barn kan i en ganska tidig ålder börja spela rugby och den yngsta åldersgruppen för barnrugby är till för barn upp till åtta år. Unga flickor spelar ofta tillsammans med pojkar eftersom det annars kan vara svårt att få ihop tillräckligt många spelare till ett lag.

Den utrustning som tjejer och killar under 15 år behöver för att komma igång med rugby är tandskydd, klunghjälm, axel- bröst- och överarmsskydd, knäskydd och benskydd samt gymnastikskor. Vid träning utomhus eller på match rekommenderas att man använder dobbskor. Skruvdobbar med skarpa kanter är dock inte tillåtna, utan istället används rugbygodkända dobbar som har rundade kanter. Det är dock en fördel att ha rugbyshorts, rugbytröja och strumpor även vid träning eftersom vanliga kläder lätt kan gå sönder av det fysiska spelet.

Regler inom rugbyn

Rugbyns regler är inte särskilt komplicerade och tjejer spelar förstås med samma regler som killar. Rugbyplanen är ganska lik en fotbollsplan, men har en helt annan linjeindelning. I originalutförandet av rugby har de bägge lagen 15 spelare vardera men även tio- och sju-mannarugby förekommer. I 15-mannarugby spelar man två halvlekar om 40 minuter vardera, medan de andra varianterna har kortare halvlekar för att kompensera för det mindre antalet spelare. Poäng utdelas när bollen på ett kontrollerat sätt placeras bakom mållinjen, vilket ger fem poäng och en målspark. Ytterligare två poäng delas ut om målsparken går över ribban och mellan målstolparna.

Man skulle lätt kunna tro att rugbyn med sin fysiska karaktär är en direkt farlig sport men rugbyspelare är inte särskilt hårt drabbade av skador. Det är inte tillåtet att tackla en spelare som inte bär bollen och skydden är utformade för att minska skaderisken. Därför är rugby inte bara en lämplig sport för extra tuffa tjejer utan för alla! Förutom spelarens ålder, bör man också ta hänsyn till kunskapsnivån och framför allt spelarens fysiska utveckling när man bestämmer vilken åldersklass en spelare ska spela matcher i.

En sport för alla

Sedan sporten rugby uppfanns i Storbritannien år 1823 har den ansetts vara en sport för tuffa män och killar. När nu dess 200-års jubileum närmar sig är det istället de tjejer och damer som brinner för sporten som exponerar rugbyn för nya målgrupper. Barn och ungdomar i alla åldrar kan spela rugby och nya spelare tas emot med öppna armar av klubbarna. Det svenska damlandslaget i rugby siktar mot OS och framtiden ser onekligen ljus ut. Tjejrugbyn är på frammarsch och här för att stanna!

Tjejer på rugbyplanen blir allt mer populärt