VM i rugby

Rugby är en sport som funnits länge, men som vuxit i popularitet under de senaste decennierna. Även om man har spelat rugby i över hundra år, dröjde det till 1987 innan det hölls ett VM i sporten. Det första landet att vinna VM var Nya Zeeland, och det var också de som vann det senaste år 2015. Genom åren har det varit denna ö-nation följt av Australien som är de mesta mästarna, medan Sverige faktiskt aldrig ens kvalat in till mästerskapet. Sporten är som mest populär i länder som haft mycket brittiskt inflytande och det är från England som sporten ursprungligen härstammar.

VM och andra mästerskap

Eftersom rugby fortfarande inte spelas på en hög nivå i särskilt många länder, är det relativt få länder som kan stoltsera med en inhemsk liga av kvalitet. Istället tävlar vissa nationer i en av två internationella ligor varje år, utöver VM som bara spelas var fjärde år. De två olika ligorna heter Six Nations Championship och The Rugby Championship. Den förstnämnda inkluderar de sex europeiska nationerna England, Frankrike, Skottland, Irland, Wales och Italien. Den andra ligan består av lag från södra halvklotet, nämligen Australien, Sydafrika, Nya Zeeland och Argentina.

Tävlingarna i Six Nations Championship och The Rugby Championship fungerar som ligor där lagen möts två eller tre gånger. Under de år då man spelar VM går ligorna på lågvarv med färre möten länderna emellan. I Six Nations spelar länderna dessutom om andra utmärkelser än att bara vinna turneringen. Grand Slam erövras av de som vinner alla sina matcher, Triple Crown vinner ett av de fyra ursprungliga lagen (England, Wales, Skottland eller Irland) när de besegrar samtliga av de andra tre ”britt-lagen”.

VM i rugby spelas var fjärde år

Rugbyns framfart över världen

Tidigare så har rugby främst varit en gren förknippad med de brittiska öarna. Australiens och Nya Zeelands många vinster i VM kan också tillskrivas deras brittiska arv och tradition, men intresset för sporten har verkligen breddats under senare år. Nu blir kampen för VM-titeln i Rugby tuffare för varje gång, och Frankrike och Argentina är två nationer som kan vara med och utmana nästa gång. Kanada, Japan och Rumänien har också deltagit i varje världsmästerskap, men ännu inte lyckats nå medaljplats. Kanske blåser nya vindar 2019 när det är Japans tur att husera evenemanget.

Ett annat tecken på sportens framfart är att rugby återigen kommer att vara en OS-sport i Rio 2016. Mellan 1900 till 1924 fanns tolvmanna-rugby med i de olympiska spelen, men sedan dess har rugbyn valts bort. Under VM är det denna tolvmanna-variant med långa matcher på 80 minuter som spelas, men under OS kommer det se lite annorlunda ut. Med sju spelare i varje lag, samt två korta halvlekar på sju minuter vardera får sporten en helt annan karaktär. Detta kommer med all säkerhet att påverka resultatet och öppna upp för nya stora rugby-nationer.

Tävlingar som för sporten framåt

Då rugbyns två olika varianter får hög status i de olika mästerskapen kan sporten också utvecklas och förändras. Den taktiska och långsammare tolvmannavarianten som spelas i VM har hittills dominerats av Nya Zeeland, Australien eller England. Med ett helt annat upplägg inför sportens återintåg i OS ställs andra krav på rugbyspelarna och sättet att spela på. Den mer intensiva och snabbare formen öppnar upp för andra sorters spelstilar och kanske kan mindre rugbynationer växa fram under de olympiska spelen. Klart är i alla fall att rugbyns popularitet ökar och tilltalar allt fler idrottsentusiaster.